Wysyłanie w suchym lodzie

Dodano: Thursday, 01 March 2012 o 11:59  
Suchy lód jest to CO2 w formie stałej, oznacza to, że został uzyskany poprzez rozprężanie ciekłego CO2 pod ciśnieniem atmosferycznym.
Suchy lód charakteryzuje się jedną podstawową właściwością, mianowicie ulega procesowi sublimacji, czyli przejściu z fazy stałej do gazowej, z pominięciem fazy ciekłej. Jest to całkowicie naturalny produkt.

Ma wiele właściwości korzystnie oddziałujących na przechowywane w nim produkty.

Utrzymuje stałą temperaturę -78,5°. Jest stosowany do transportu różnych produktów, np. spożywczych czy materiałów medycznych.

Dzięki umieszczeniu w suchym lodzie, przewożone posiłki zachowują swoją świeżość, a także aromat i smak.

Natomiast leki, szczepionki i inne zachowują swoją ważność zgodnie z założeniem producenta.

Jeśli chodzi o opakowanie, to do przewozu w suchym lodzie konieczne są odpowiednie pojemniki, które są przystosowane do wysyłek produktów zamrożonych.

Opakowanie takie stanowi pudełko styropianowe z pokrywą.

Dostępne są jednak jeszcze inne systemy opakowań do takiego specyficznego transportu.
Komentarzy (0)
Dodaj swoją opinię
Ocena